11 Tips om zonder rugklachten op reis te gaan

Geplaatst op

Voor de meeste mensen staat de zomervakantie weer voor de deur. Vaker dan eerdere jaren kiezen mensen voor een vakantie met de auto in plaats van het vliegtuig. En hoewel de meesten mensen niet kunnen wachten er eindelijk even lekker tussenuit te gaan, is een lange autorit naar je vakantie adres niet altijd even prettig voor je rug.

Wij geven 11 tips om er voor te zorgen dat je de reis kan volbrengen met zo weinig mogelijk kans op rugklachten.

Tip 1: Begin uitgerust aan de rit

Uitgerust op vakantie gaan na een periode hard werken, klinkt tegenstrijdig. Toch is het belangrijk om niet oververmoeid aan de reis te beginnen. Door vermoeidheid, haast en stress, kan je een hogere spierspanning ontwikkelen. Hierdoor krijg je eerder klachten tijdens je autorit. Probeer je de dag voor je reis niet te druk te maken, en zorg voor voldoende nachtrust voor je op reis gaat.

Tip 2: Stel je autostoel goed in

Klinkt logisch, maar veel mensen nemen niet de tijd om hun autostoel goed in te stellen wanneer ze op vertrekken. Juist voor een langere rit is dat essentieel. Zorg je rug en benen goed worden ondersteunt door de stoel. Wanneer je ver naar achteren ‘ligt’, moeten je nek-, schouder- en rugspieren hard werken om je hoofd rechtop te houden. Hierdoor kan je nek- en rug- pijn krijgen. Extra tip: in de meeste auto’s kan je ook het stuur instellen. Doe dit om in een zo comfortabel mogelijke houding te zitten als bestuurder.

Tip 3: De spiegel

Nadat je stoel goed is ingesteld, is het tijd om de spiegel zo te zetten dat je goed zicht hebt, in een optimale houding. Na een tijdje rijden kan je tot de ontdekking komen dat je niet meer goed in de spiegel kunt kijken omdat je wat ingezakt bent gaan zitten. Op dit moment moet je niet je spiegel, maar je zithouding bij stellen. Iets neem een actievere houding aan die minder onderuit gezakt is. Waarschijnlijk is het bijna tijd voor tip 4.

Tip 4: Neem regelmatig pauze

Veel mensen willen het liefste zo snel mogelijk op hun vakantiebestemming zijn en rijden daardoor lang achtereen door. Voor je rug is het echter essentieel om regelmatig even kort te pauzeren en na zo’n 2 uur rijden even uit de autostoel te komen. Even rekken, strekken en een korte wandeling doen wonderen. Reis je met kinderen? Gebruik dan dit moment om het stilzitten even te onderbreken met een kort potje tikkertje of badminton op een veilige plek bij de parkeerplaats. Zo kan iedereen er weer tegen aan voor het volgende deel van de reis.

Tip 5: Wissel af met je reispartner

Ben jij ook iemand die het liefst de hele reis zelf rijdt en zegt dat je zo’n lange rit prima aankunt? Hier doe je je rug geen plezier mee. Bestuurders zitten namelijk langer in een en dezelfde houding. Dus reis je samen? Wissel elkaar dan zo mogelijk iedere twee uur af met autorijden. Niet alleen goed voor je rug, maar ook voor vermoeidheid en scherpte.

Tip 6: Draag een zonnebril

Wat heeft een zonnebril hier nu mee te maken? Door steeds met je ogen te knijpen tegen de zon in, raak je sneller vermoeid. Bovendien zorgt het voor spanning in de spieren in je gezicht, waardoor je nek en hoofdpijn kunt krijgen. Dus is het beter om tijdens helder of zonnig weer altijd een zonnebril te dragen in de auto.

Tip 7: Gebruik de cruise-control

Door het gebruiken van cruise-control, geef je je benen tijdelijk rust en kan je in een meer ontspannen houding zitten. Ook kan je even de gelegenheid gebuiken om je benen wat te bewegen en je statische zithouding daarmee te onderbreken. Gebruik de cruise control uiteraard alleen wanneer dit veilig kan.

Tip 8: Pas regelmatig je stoel aan

Veel auto’s hebben tegenwoordig knoppen waarmee je de stoelen gemakkelijk te kunnen verstellen. Maak hier tijdens een lange rit regelmatig gebruik van. Kleine aanpassingen in de kanteling van de rugleuning, de hoek van de zitting of de steun in je rug kunnen zorgen voor een prettige afwisseling in je zithouding. Probeer ook als passagier regelmatig van zithouding te wisselen!

Tip 9: Oefeningen tijdens de rit

Doe zo nu en dan kleine oefeningen tijdens het rijden. Strek je rug op, kantel je bekken, ga van de ene op de andere bil zitten, draai met je schouders of buig je hoofd naar links en naar rechts. Met je armen en benen kun je ook kleine oefeningen doen: strek en buig je armen, rek je uit, beweeg je knieën of wiebel met je tenen. Zolang het maar veilig kan, is iedere beweging mooi meegenomen.

Tip 10: Geef je lichaam wat tijd na de rit

Houd er na een lange reisdag rekening mee dat je lichaam wat stijver is. Wanneer je van plan bent om dezelfde of volgende dag te gaan sporten, doe dan een langere warming up dan je gewend bent. Zwemmen, wandelen en fietsen zijn geschikte activiteiten om je spieren weer soepel te maken en wakker te schudden na een lange reis. Wees voorzichtig met explosieve sporten en bewegingen.

Tip 11: Kom van te voren langs voor een check-up

Als laatste misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. Zorg dat je rug in een goede staat is voordat je op reis gaat. Heb je pijnklachten of een stijve nek of rug vlak voordat je op vakantie gaat? Maak dan van tevoren een afspraak op de praktijk zodat onze fysiotherapeuten je voor de reis nog kunnen onderzoeken en behandelen. Zo nodig kunnen wij ook een oefenschema op maat opstellen om tijdens de vakantie te kunnen doen met begeleiding op afstand.

Wij wensen je een goede reis en een heerlijke vakantie toe! Wil je nog even een afspraak maken voor je vertrekt? Neem dan contact op met de balie 058 750 1735 voor het inplannen van een afspraak . Dit kan van 8.00 tot 17.00 uur. En anders door een mail te sturen naar info@fysio-058.nl