20 gezonde snacks voor je op een rijtje!

Geplaatst op

Soms ook zo’n zin om lekker te snacken? Dat kan, maar maak hierbij wel de juiste keuzes. Wat zou je nou kunnen pakken op zo’n moment?

 1. Fruit. Altijd een goed idee, want veel vitamines, mineralen en antioxidanten! …
 2. Rauwkost. Het fijne van rauwkost: je kunt er vrijwel onbeperkt van eten. …
 3. Rijstwafel(s) … Wel met gezond beleg!
 4. Vezelrijke (volkoren) cracker of boterham. … Met gezond beleg (zie rijstwafels). Kies wel voor volkoren (spelt) brood en het liefst op basis van zuurdesem i.p.v. gist.
 5. Geroosterde kikkererwten. … Kikkererwten bevatten veel eiwitten, B-vitamines en vezels. Als je ze roostert met wat kruiden, kunnen ze prima door voor een gezonde borrelnoot!
 6. Kwark, (soja) yoghurt of andere (plantaardige) zuivel. … Combineer dit met wat fruit en/of een beetje granola.
 7. Bananenbrood. … Gebruik één van onze recepten van vorige week.
 8. Ontbijtkoek. Maak dit alsjeblieft wel zelf. De supermarktvarianten zitten vol geraffineerde suiker. Dit recept met havermout van de site is echt een aanrader.
 9. Smoothie! Handig: maak ’s ochtends een flinke smoothie als ontbijt en bewaar wat voor je tussendoortje. Of kies voor deze smoothie van innocent.
 10. Handje noten. Noten bevatten veel gezonde vetten. Maar ook veel calorieën. Overdrijf het dus niet. Een klein handje per dag is meer dan genoeg. Kies altijd voor ongebrand en ongezouten.
 11. Eiwit shake. Eiwitten heb je nodig voor opbouw en behoud van o.a. je spieren. Daarbij verzadigen ze heel goed! Een eiwitrijk tussendoortje is daarom een goed idee. Je zult niet snel naar iets ongezonds grijpen omdat je nog trek hebt. Vraag bij de personal trainer wat hierbij het verstandigst is qua keuzes.
 12. Mueslireep/energybar. Ook hiervoor geldt: maak ze zelf! Bijvoorbeeld dit recept.
 13. Edamame sojaboontjes. Heerlijk snackje! Favoriet als ik naar de bios ga en niet aan popcorn wil beginnen. Je hebt toch iets zoutigs en wat te snacken.
 14. Healthy choco reepje. Denk aan raw reepjes als Ombar of Lovechock of aan een stukje 80% cacao choco. Ik ben er gek op! De reepjes van Ombar en Lovechock zitten bomvol voedingstoffen en je bent wel echt lekker van chocolade aan het genieten.
 15. Augurk. Lekker old skool, maar naar mijn idee erg lekker! Eet er zo een paar of wikkel er een plakje kipfilet omheen.
 16. Power balls/bliss balls… Deze balletjes maak je zelf, vaak op basis van noten, dadels en nog wat andere gezonde toevoegingen. Op de site vind je een paar receptjes, zoals deze cookie dough balls en brownie ballen.
 17. Gezonde muffins. Ook even zelf maken natuurlijk! Tip: vries de muffins in en haal er ’s ochtens één uit de vriezer die je mee neemt naar je werk of school.
 18. Popcorn. Liefst zout of hartig. En dat is dan ook de enige ‘verantwoorde’ optie. En eet er niet te veel van. Twee handjes is prima als snackje ’s avonds bij de film. Ik ben voorstander van zelf poffen en op smaak maken. Dan weet je tenminste zeker wat er in zit.
 19. Olijven. Ook dit vind ik erg lekker! Check wel de ingrediëntenlijst goed. Sommige zijn niet zo gezond door veel toevoegingen of veel calorieën. In principe zijn ze redelijk calorie-arm. Olijven zijn een goede bron van (goede) vetten.
 20. Kommetje soep. Maak een grote pan (groenten)soep. Soep bevat veel voedingsstoffen en vrij weinig calorieën, mits dus zelf gemaakt. Een kommetje als tussendoortje is een prima idee.