6 tips om rugklachten te voorkomen en te genezen

Geplaatst op

1: Denk om je houding.

Een van de belangrijkste adviezen om rugklachten te voorkomen is het verbeteren van je houding. Zeker tijdens het thuiswerken, maar ook op kantoor, zak je zomaar in elkaar en zit je weer verkeerd. Maak er een gewoonte van om gedurende de dag steeds even stil te staan bij je houding, en deze te verbeteren.

2: Werk staand!

Als je de mogelijkheid hebt, werk dan zo veel mogelijk staand. Zitten is voor onze rug ontzettend belastend en mensen hebben snel de neiging om dit onderuitgezakt te doen. Wanneer je staand kan werken, bijvoorbeeld bij een sta-bureau of hoog-laag bureau, dan is je rug steeds actief aan het stabiliseren. Je benen moeten er misschien even aan wennen, maar wanneer het lukt om een groot deel van de dag te staan, verdwijnen een deel van de rugklachten vaak snel!

3: Lopen.

Maak een er een gewoonte van om ieder uur even rond te lopen in en om huis of op je kantoor. Wanneer je een zittend beroep hebt is het belangrijk om je lichaam af en toe te activeren zodat de spieren weer soepel worden en de stabiliteit van je rug verbetert. Daarbij is het ook nog eens goed voor je conditie.

4: Goed slapen.

Slapen en rust zijn belangrijk voor je lichaam. Tijdens rust kan je lichaam herstellen. Heb je juist last van je rug wanneer je wakker wordt? Vraag je dan af of je slaaphouding of matras goed zijn. Ook kunnen rugklachten s’ nachts ontstaan door activiteiten met een slechte houding of overbelasting van de dag er voor.

5: Oefeningen en sport.

Te veel rust en te weinig beweging maken rugklachten vaak erger. Het is beter voor je lichaam om actief te zijn en voldoende in beweging. Behalve het eerder genoemde lopen, is het uitoefenen van sport uiteraard erg gezond om zo je lichaam sterker en fitter te maken. Daardoor krijg je minder snel last van je rug. Verder zijn er ook ontzettend veel oefeningen waarmee je door te rekken of stabiliseren je rug specifiek kan trainen zodat klachten zullen afnemen.

6: Vraag advies aan een fysio of manueel therapeut.

Wanneer je regelmatig of al langere tijd te maken hebt met rugklachten, is het vaak handig om dit te laten onderzoeken door een professional. Onze fysio of manueel therapeuten kunnen je helpen met tips, adviezen, de juiste oefeningen en zo nodig behandelen. Zo kom je snel van je rugklachten af en voorkom je hopelijk verergering.