Blessures bij kaatsen: zorg voor een sterke arm, schouder en pols

Geplaatst op

Het kaatsseizoen in Fryslân is in volle gang! Met de explosieve bewegingen en krachtige technische slagen kunnen tijdens het kaatsen blessures aan de arm, schouder en pols ontstaan. Vooral met de belangrijkste kaatspartij, de PC in Franeker op 2 augustus 2023, in het vooruitzicht, is het essentieel om blessures te voorkomen en op tijd te laten behandelen. Bij Fysio 058 begrijpen we hoe belangrijk het is om deze blessures te voorkomen en te behandelen, zodat kaatsers optimaal kunnen presteren tijdens het seizoen. In dit artikel bespreken we de mogelijke blessures en hoe onze behandeltechnieken kunnen helpen.

Krachten op de arm en schouder tijdens het kaatsen

Tijdens het kaatsen worden de arm en schouder blootgesteld aan aanzienlijke krachten. Bij het slaan van de bal komt er veel druk op de pols en onderarm, terwijl de schouder verantwoordelijk is voor het inzetten van de juiste kracht en snelheid van de slagen. Deze intensieve en veel herhaalde belasting kan tijdens lange partijen leiden tot overbelasting van spieren, pezen en gewrichten, wat uiteindelijk kan leiden tot blessures.

Behandeltechnieken bij Fysio 058

Bij Fysio 058 hebben we een scala aan behandeltechnieken die specifiek gericht zijn op blessures aan de arm, schouder en pols. Onze ervaren fysiotherapeuten zijn onder andere opgeleid in manuele therapie, dry needling en medical taping, die allemaal effectief kunnen zijn bij het verminderen van pijn, het verbeteren van de mobiliteit en het bevorderen van het herstel.

  • Manuele therapie: Door middel van hands-on technieken kan een fysiotherapeut de gewrichten mobiliseren en spieren ontspannen, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de functionaliteit.
  • Dry needling: Deze techniek richt zich op het inactiveren van triggerpoints (knopen in de spieren) door middel van het plaatsen van dunne naalden. Dit kan helpen bij het verlichten van spierspanning en pijn.
  • Medical taping: Met behulp van speciale elastische tapes kan de fysiotherapeut ondersteuning bieden aan gewrichten, spieren en pezen. Dit kan de stabiliteit verbeteren, de belasting verminderen en het herstelproces bevorderen.

De rol van de sportfysiotherapeut

Naast de behandeling van blessures speelt sportfysiotherapie bij Fysio 058 ook een belangrijke rol bij de preventie en het optimaliseren van de prestaties van kaatsers. Voorafgaand aan het seizoen kan de sportfysiotherapeut helpen bij het opstellen van een gepersonaliseerd trainingsprogramma om blessures te voorkomen. Tijdens het seizoen kan de sportfysiotherapeut advies geven over de trainingsintensiteit, blessurepreventie en herstelstrategieën om kaatsers te ondersteunen bij het behalen van hun doelen.

Conclusie

Blessures aan de arm, schouder en pols zijn helaas niet ongewoon bij kaatsen. Bij Fysio 058 begrijpen we de eisen die aan kaatsers worden gevraagd tijdens hun partijen en bieden we een verschillende behandeltechnieken om blessures te behandelen en te voorkomen. Onze ervaren fysiotherapeuten staan klaar om kaatsers te ondersteunen bij het bereiken van een optimale fitheid om prestaties te leveren op het veld. Wacht niet tot het laatste moment en maak een afspraak wanneer klachten je tijdens het kaatsen gaan belemmeren om te presteren op je gewenste niveau.