BTW op groente en fruit

Geplaatst op

Zo’n tachtig procent van de Nederlanders die meededen aan een onderzoek van Foodwatch wil een lagere btw op groente en fruit. Ondanks doelstellingen die het kabinet heeft gesteld om Nederlanders gezonder te maken, is de btw op groente en fruit per 1 januari omhoog gegaan van 6% naar 9%

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 80% van de 1030 ondervraagde Nederlanders het eens is met de stelling: ‘Om mensen te stimuleren gezonder te eten, zou de btw op groenten en fruit moeten worden verlaagd’. Van de rest van de ondervraagden is 13% neutraal, slechts 7% is het niet met de stelling eens.

Het kabinet heeft tijdens het in november gesloten preventieakkoord als centrale doelstelling vastgesteld dat een gezonde keuze van voedingswaren gemakkelijker moet worden gemaakt. Nu blijkt dat de btw op groente en fruit per 1 januari gaat stijgen, gaat het kabinet volgens PT058 tegen haar eigen doelstelling in. Het kabinet heeft het herhaaldelijk over oplopende zorgkosten, maar een ziektepreventiebeleid is er niet.