De vier meest voorkomende hardloopblessures

Geplaatst op

In de praktijk van Fysio 058 treffen we veel sporters, waaronder hardlopers. We hebben de vier meest voorkomende hardloopblessures voor je op een rijtje gezet en bij elke blessure aangegeven hoe Fysio 058 je hierbij kan helpen.

Fasciitis plantaris

Deze ontsteking onder aan de voet geeft een scherp, pijnlijk gevoel aan de basis van de hiel. Het is een irritatie van de bindweefselplaat die onder de voetzool doorloopt en de bal van de voet met het hielbeen verbindt. Overbelasting en onjuist of versleten schoeisel kunnen een aanleiding van deze klachten zijn, maar de hoofdoorzaak van het probleem ligt vaak bij de verzwakte spieren in je voet.

Het is een lastige blessure die soms moeizaam herstelt en kan leiden tot hielspoorachtige klachten wanneer de klachten langdurig aanhouden.

Wat kan Fysio 058 voor je doen?

Met de juiste adviezen en therapie kan Fysio 058 het herstelproces versnellen. Daarnaast werken wij -indien nodig- samen met sportpodologen die jou kunnen adviseren over ontlastende of ondersteunende maatregelen zoals zooltjes.

Achillespees tendinitis

Achillespees klachten komen veel voor bij hardlopers. In het geval van een tendinitis gaat het om een ontsteking van de achillespees. De pijn is voelbaar net boven de hiel waar de dikke pees de kuitspieren aan het hielbot bevestigt. Naast een stekende pijn kan de plek opzwellen. De boosdoeners zijn vaak een overbelasting door een te grote kracht vanuit de kuitspieren. Deze blessure komt vaak voor bij hardlopers die te snel vooruitgang willen maken. Vaak worden deze klachten ook beïnvloed door het type schoen wat wordt gedragen.

Wat kan Fysio 058 voor je doen?

Achillespees tendinitis is een blessure waarbij het genezingsproces vaak langzaam vordert. Met de juiste behandeling is een sneller herstel echter vaak mogelijk. Stretchen en behandelen van de kuitspieren kunnen vaak helpen de symptomen snel te verlichten. Vaak is ook advies omtrent schoeisel en trainingsbelasting een belangrijk onderdeel van de behandeling bij Fysio 058 om dit probleem voor lange termijn te verhelpen.

IT-bandsyndroom of runnersknee

Je iliotibiale band is een peesplaat die je knie met de heup verbindt. Problematisch wordt het als de aanhechting van die pees ontstoken raakt. Een stekende pijn aan de zijkant van je knie tijdens of na het hardlopen is kenmerkend voor deze blessure. Na het lopen is er vaak reactie, waardoor traplopen, vooral trap aflopen, pijnlijk wordt.  Vaak hebben looptechniek en de stabiliteit en kracht in het heupgebied ook te maken met het ontstaan van deze klachten.

Wat kan Fysio 058 voor je doen?

Net zoals er heel wat oorzaken kunnen zijn, zijn er logischerwijs ook tal van oplossingen. Fysio 058 kan je helpen de oorzaak te vinden en het probleem aan te pakken met oefeningen of gerichte behandelingen. Daarnaast bieden we specifieke cursussen aan gericht op het verbeteren van je looptechniek of het aanleren van loopspecifieke krachtoefeningen.

Shin Splints

Scheenbeenklachten zijn er in verschillende gradaties: in het slechtste geval is er sprake van stressfractuurtjes bij de aanhechting van de binnenzijde van het scheenbeen, bij mildere vormen zijn de spieren rond het scheenbeen ontstoken. De oorzaak ligt meestal in het te snel opvoeren van het trainingsvolume en -intensiteit. Wanneer je rent, vangen je onderbenen een groot deel van de impact op, die daarna door de rest van je lichaam loopt. In combinatie met een lage stabiliteit van de romp, heupen, enkels en knieën of met onjuist schoeisel is dit vaak een belangrijke oorzaak.

Wat kan Fysio 058 voor je doen?

Bij Fysio 058 helpen we dit probleem op te lossen door de onderbeenmusculatuur los te maken in combinatie met het eventueel aanpassen van de trainingsintensiteit en oefeningen gericht op de loophouding.