Fysio en zorgverzekeringen: welke keuze maak je?

Geplaatst op

Maak je regelmatig gebruik van fysiotherapie? Dan is het verstandig om daar rekening mee te houden bij je keuze voor je zorgverzekering. De voorwaarden van zorgverzekeringen voor de vergoedingen voor fysiotherapie verschillen per jaar. Kijk daarom goed of jouw verzekering nog voldoet en welke andere opties er zijn. Zo vind je ook voor 2022 dé verzekering die het beste bij jou past!

Ieder jaar is het voor veel mensen weer een moeilijke beslissing: blijf je bij je huidige zorgverzekering of stap je over naar een nieuwe? Als je regelmatig op bezoek bent bij een fysiotherapeut, zoek een zorgverzekering met goede fysiotherapie dekking. Je kunt tot en met 31 december je huidige verzekering opzeggen en je moet uiterlijk 31 januari bij je nieuwe verzekering ingeschreven staan. Over de maand januari ben je dan met terugwerkende kracht verzekerd.

In de basisverzekering verandert er in 2022 heel weinig. Sommige behandelingen worden vanuit de basisverzekering vergoed. Je moet dan wel een eigen risico betalen en gebruik maken van een fysiotherapeut met een contract bij jouw verzekering. Voor de eerste negen behandelingen heb je geen verwijzing van de huisarts nodig. Is het probleem hierna nog niet verholpen? Dan moet je wel even langs de huisarts of een andere medisch specialist.

Kosten

De eerste twintig fysiotherapiebehandelingen moet je vrijwel altijd zelf betalen. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft een lijst gemaakt met aandoeningen, zoals spierziektes en problemen met het zenuwgestel, waarvan fysiotherapie behandelingen na deze twintig behandelingen worden vergoed vanuit het basispakket. Wordt jouw aandoening niet vergoed, dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Voor aanvullende verzekeringen geldt geen eigen risico voor de behandelingen. Over het algemeen ben je meestal goedkoper uit met een aanvullende verzekering als je in één jaar minimaal twee keer de fysiotherapeut bezoekt.

Aanvullende verzekeringen

In een aanvullende polis kun je vaak kiezen voor negen, twaalf of zelfs bijna dertig fysiobehandelingen per jaar. Wij adviseren je om uit te rekenen hoeveel behandelingen voor jou het voordeligst zijn. Als je verwacht om komend jaar negen keer naar de fysiotherapeut te gaan, dan kun je in de aanvullende verzekering voor exact negen behandelingen kiezen. Maar bereken ook eens wat het kost als je voor zes behandelingen kiest en de overige drie behandelingen zelf betaalt. Op deze manier kun je soms flink wat geld besparen!

Staat jouw therapeut wel onder contract?

Check van tevoren of jouw fysiotherapeut een contract heeft bij jouw verzekering. Alleen in dat geval kun je namelijk een volledige vergoeding van de fysiotherapie ontvangen. Als jouw therapeut niet is aangesloten, dan krijg je slechts een deel van de behandelkosten vergoed.  Deze contracten kunnen ieder jaar wijzigen. 

Vergeet tot slot niet om de aanvullende polissen van de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Er zijn dit jaar weer diverse zorgverzekeringen met een goede vergoeding voor de fysiobehandelingen. Soms zijn de verschillen tussen de verschillende verzekering heel klein. Maar wat is de goedkoopste basiszorgverzekering. Zo kun je een leuk zakcentje besparen!