Fysiotherapie basisverzekering

Geplaatst op

Fysiotherapie is onmisbaar in ons zorgstelsel, het helpt enorm bij het opknappen na een blessure en het omgaan met langdurige kwalen. Omdat het zo’n grote rol speelt, is het handig om te weten hoe de kosten gedekt worden door de zorgverzekering. In dit artikel zetten we de vergoeding voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering én aanvullende zorgverzekering op een rij.

Zit fysiotherapie in basisverzekering?

De basisverzekering biedt in de volgende gevallen dekking voor fysiotherapie:

  • Artrose: De eerste 12 oefentherapiebehandelingen voor heup- en kniegewrichten.
  • Etalagebenen: Een vergoeding voor de eerste 37 behandelingen.
  • COPD: Vergoeding vanaf de eerste behandeling, tot 70 behandelingen in het eerste jaar.
  • Urine-incontinentie: Vergoeding voor de eerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie
  • Ziekenhuisopname: Fysiotherapie valt onder de dekking van de basisverzekering als onderdeel van de ziekenhuisbehandeling.
  • Chronische Lijst: Vergoeding van behandelingen vanaf de 21ste behandeling voor aandoeningen op de chronische lijst.

Voor alle fysiotherapie vergoedingen uit de basisverzekering geldt dat het eigen risico hierop van toepassing is.

Aanvullende verzekering voor fysio

De vergoeding voor fysiotherapie in de basisverzekering is dus vrij beperkt. Je hebt bij veel zorgverzekeraars de optie om een aanvullende verzekering af te sluiten voor fysiotherapie. Dus, wil je eerder recht hebben op een vergoeding voor fysiotherapie, of staat jouw aandoening niet op de lijst met chronische aandoeningen? Sluit dan een aanvullende zorgverzekering af voor fysiotherapie.

Uit onderzoek van de vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat steeds meer mensen een kleinere aanvulling kiezen voor fysiotherapie. “Dat verzekerden steeds meer voor een kleinere aanvulling kiezen, komt door het verschil in prijs. Voor een basisverzekering met een aanvulling voor 6 fysiotherapie behandelingen betaal je per jaar gemiddeld 91 euro minder dan voor een aanvulling met 9 behandelingen”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Vergoeding fysio kinderen en jongeren (tot 18 jaar)

Kinderen en jongeren onder de 18 krijgen vanuit de basisverzekering een volledige vergoeding voor maximaal 9 fysiotherapiebehandelingen per jaar. Als de behandelingen weinig of geen resultaat opleveren, dan kan je zorgverzekeraar tot maximaal 9 extra behandelingen vergoeden.

Belangrijke overwegingen

Hier zijn nog een paar punten die van belang zijn bij de vergoeding voor fysiotherapie:

  • Polisvoorwaarden: Controleer deze altijd om te weten voor welke vergoeding je in aanmerking komt. Zo weet je precies hoeveel behandelingen jouw verzekering vergoedt.
  • Verwijzing: Meestal niet nodig, tenzij je een therapeut kiest zonder contract met je verzekeraar.

Door de polisvoorwaarden nauwkeurig te bekijken en eventuele aanvullende verzekeringen te overwegen, vind je de dekking die het best past bij jouw behoeften op het gebied van fysiotherapie. Het blijft een persoonlijke keuze die je maakt op basis van de eigen gezondheidssituatie en verwachte zorgbehoefte.

Tip! Heb jij fysiotherapie nodig? Ga dan eerst zorgverzekeringen vergelijken op Geld.nl. De premies van verzekeraars verschillen fors. Op Geld.nl vergelijk je eenvoudig het meest complete aanbod zorgverzekeringen in Nederland. Zo kies jij de voordeligste zorgverzekering die past bij jouw zorgwensen.