Gezond de feestdagen door

Geplaatst op

Eet vooraf een salade
Als je een salade als voorgerecht eet, sla je twee vliegen in één klap: je eet minder ongezonde voeding en je krijgt meer vocht, vitamines en mineralen binnen. De meeste mensen eindigen met slechts enkele slablaadjes, of slaan dit helemaal over. Als je begint met het gezonde, dan kun je daarna zondigen. Het beste is te stoppen wanneer je voor 80% gevuld bent. Het duurt 20 minuten voordat onze verzadigingshormonen aangeven dat we genoeg hebben. Wanneer je begint met een salade, zal het verzadigingshormoon leptine je een natuurlijk halt toeroepen net op het moment dat je van de calorierijke voeding wilt gaan snoepen. Snap je nu waarom de meeste mensen de salade overslaan? Hun verzadigingshormoon staat de salade niet meer toe!

Neem het initiatief
Nodig mensen bij jou thuis uit en organiseer een lekker etentje. Veel mensen hebben een lage  food IQ en komen als je niet oppast met zeer ongezonde lekkernijen thuis. Als je zelf over het eten gaat dan krijgen mensen zonder dat ze het door hebben ‘puur natuur’ binnen. Veel mensen zullen de maaltijd zien als een normale kersthap, maar ondertussen geef je ze gewoon paleo! Dan hoef je ook nergens een discussie over aan te gaan.

Plan een gezamenlijke wandeling
Tweede kerstdag leent zich uitstekend voor een familiewandeling in de natuur. Jong en oud kunnen mee! Zo kun je het glycogeen (opgeslagen suiker) in de spieren even legen zodat insulineresistentie op afstand blijft!

Kies voor gezondere alcohol
Met kerst wordt er vaak veel gedronken. Laat sowieso de mierzoete drankjes staan en als het even kan ook het gedistilleerd. Bier bevat weer gluten, dus liever ook niet. Met een wijntje is niks mis. Rood is iets gezonder dan wit, maar ook wit bevat tal van actieve plantenstoffen die heilzaam zijn voor je gezondheid. Als je je niet in kunt houden, neem dan na elk glas wijn een glas water. Alcohol verdeelt zich over totale vloeistof in je lichaam, je wil dan veel vocht innemen om de alcoholschade te beperken.

Bak oliebollen in kokosolie
Vaak worden oliebollen gebakken in zonnebloemolie. Zonnebloemolie is een omega 6 vetzuur dat ontstekingen kan aanjagen. Ook oxideert omega 6 snel. Bak daarom liever je oliebollen in kokosolie. Kokosolie met geur is alleen niet te betalen en je oliebol ruikt naar kokos, dat lijkt me niet zo lekker. Daarom kunnen we voor deze keer de uitzondering maken en kiezen voor ontgeurde kokosolie. Deze olie wordt dan wel gemaakt van b-kwaliteit kokosnoten, maar het is nog altijd 10 keer gezonder dan vloeibare margarine of zonnebloemolie.

Eet nog wat voordat je de deur uitgaat
Als je bij iemand anders bent uitgenodigd met de kerst, maar je weet dat het een culinaire gezondheidsramp gaat worden, dan kun je ook kiezen voor een gezond ontbijt en een gezonde lunch die je gewoon thuis eet. Als je dan vlak voordat je thuis de deur uitgaat nog wat gezonds eet, kun je het overeten van ongezonde voeding bij de ander beperken. Slim is dan om minder te nemen van suikerrijke lekkernijen en brooddeegachtige producten. Slimmer is het om je te focussen op vlees, vis, groente, fruit, noten, zaden, knollen en bollen bij de gastheer/gastvrouw op tafel. Oergondisch genieten dus.

Maak gebruik van speltmeel
Veel mensen zijn glutenintolerant, dat weten we inmiddels wel. Tarwe is een hybride graan waarbij ze de gluten kunstmatig tot een extreem hoog percentage hebben doorgefokt. Je kunt ervoor kiezen om met de kerst speltmeel te gebruiken als middenweg. Niemand zal doorhebben dat ie een speltcroissantje eet. Wij weten beter. Er zijn trouwens diverse glutenvrije meelmixen verkrijgbaar voor onder andere oliebollen, ook een optie.

Ontspan
Veel mensen voelen zich eenzaam met kerst, maar er zijn ook heel veel mensen die zich erg gestrest voelen door alle sociale verplichtingen. Er zijn artsen die beweren dat er maar één bron van ziekte is: stress. Stress is zeer ongezond voor ons lichaam. Zoek daarom zoveel mogelijk de dingen op waar je plezier aan beleeft. Je kunt voor jezelf een stiltewandeling of meditatie plannen. Je kunt als je het leuk vindt ook een spel doen met de familie of een goede film kijken. Ik denk dat lekker lachen en lol hebben misschien wel belangrijker is dan wat je in je mond stopt. Laat de strijd in je hoofd los en probeer te genieten van deze dagen, ook al mag je bepaalde familieleden niet zo. Bedenk dat ook als je erg tegen de kerst opziet, er achteraf vast wel leuke en leerzame momenten zullen zijn geweest.

Deel knuffels uit
Heb jij ook zo’n hekel aan die drie luchtzoenen? Ik wel. Maak er daarom een gewoonte van om je vrienden of geliefden een knuffel te geven. Knuffelen is heel erg gezond. Door te knuffelen maakt je lichaam oxytocine aan. Dit is een hormoon dat ervoor kan zorgen dat stress verdwijnt en de band steviger wordt.