Het belang van de juiste zithouding voor mensen met rugklachten

Geplaatst op

Heb jij weleens last van pijn in je rug? Of voel je je aan het einde van de dag alsof je een marathon hebt gelopen? Het zou kunnen dat een verkeerde houding de oorzaak van het probleem is. Gelukkig is hier veel aan te doen! Laten we jouw zitgewoontes eens onder de loep nemen, zodat jij je rug een welverdiende pauze kunt geven. Tip: Je kunt een comfortabele relaxfauteuil online bestellen, wat heel wat tijd en geld kan schelen!

De impact van een verkeerde zithouding op je lijf

Het ontstaan van rugklachten is heel sluipend en gemeen. Je merkt het niet direct, maar langdurig in een slechte houding zitten kan serieuze schade aan je rug toebrengen. Dit komt doordat de druk op je wervelkolom toeneemt, wat kan leiden tot slijtage en pijn. Onbewust kun je zo zelf de oorzaak van je eigen rugklachten worden. 

Een goede zithouding wordt een stuk makkelijker met een goede stoel. Een speciale sta-op stoel kan enorm helpen wanneer je al langere tijd rugklachten hebt. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk hier voor meer informatie over een sta op stoel.

Herken de juiste zithouding

Een goede zithouding is als een betrouwbare vriend en ondersteunt je wanneer je het nodig hebt. Maar hoe ziet zo’n goede zithouding eruit? Het is vrij simpel, maar de kunst is om dit vol te houden en niet weer in de verkeerde houding te belanden. Gebruik een spiegel om te zien of je de juiste houding aanneemt. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan, je knieën in een hoek van 90 graden zijn gebogen en je rug tegen de rugleuning van de stoel rust. Denk aan een trotse zwaan, met de borst vooruit en de rug recht.

Veranderen van zithouding: de weg naar verlichting

Het aanpassen van je zithouding kan in het begin wat ongemakkelijk zijn, maar je rug zal je dankbaar zijn. Probeer elk half uur van houding te veranderen, sta even op of loop een rondje. Je rug houdt er niet van om te lang in dezelfde houding te blijven zitten. Een juiste zithouding is niet alleen cruciaal voor je rug, maar het is een katalysator voor je algemene gezondheid en welzijn. 

Een goede houding zorgt ervoor dat je wervelkolom op de juiste manier is uitgelijnd, wat weer een positief effect heeft op je zenuwstelsel. Aangezien je zenuwstelsel verantwoordelijk is voor het sturen van signalen van en naar je hersenen, kan een juiste uitlijning van de wervelkolom zelfs helpen bij het verbeteren van je concentratie en bij de vermindering van hoofdpijn. Let dus goed op je zithouding, voor een upgrade van je algehele welzijn.