Hoe herken en behandel je knie atrose?

Geplaatst op

Knie artrose, ook bekend als osteoartritis van de knie, is een veelvoorkomende vorm van artrose waarbij de natuurlijke slijtage van het kniegewricht leidt tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Het herkennen van knie artrose begint meestal met het waarnemen van aanhoudende pijn of stijfheid in de knie, vooral na perioden van inactiviteit of overmatige activiteit. Zwelling en een warm gevoel in het gewricht kunnen ook aanwezig zijn, samen met een krakend geluid genaamd crepitus wanneer het gewricht beweegt.

Het is verstandig om bij deze symptomen naar een fysiotherapeut te gaan omdat fysiotherapie kan helpen de symptomen van knie artrose te beheersen en de progressie ervan te vertragen. Fysiotherapeuten kunnen een reeks behandelingen en oefeningen aanbevelen die gericht zijn op het verbeteren van de kracht, flexibiliteit en stabiliteit van de knie. Bovendien kunnen ze advies geven over pijnbeheersing en aanpassingen in de levensstijl die de belasting van de knieën verminderen.

Wat zijn de vooruitzichten bij knie atrose?

De vooruitzichten voor mensen met knie artrose variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening bij diagnose en de algehele gezondheid en leeftijd van de individu. Hoewel artrose een progressieve aandoening is, kunnen vroege interventie en een proactieve benadering van behandeling helpen de levenskwaliteit te behouden en de noodzaak van invasievere interventies, zoals een knievervangende operatie, uit te stellen.

Een behandelplan voor knie artrose omvat vaak gewichtsbeheersing om overmatige stress op de gewrichten te voorkomen, fysiotherapie om de bewegingsomvang te verbeteren en spierkracht op te bouwen, en medicatie om ontstekingen en pijn te beheersen. In sommige gevallen kunnen ook injecties met corticosteroïden of hyaluronzuur worden overwogen om de symptomen te verlichten.

Het is essentieel om te begrijpen dat hoewel knie artrose niet volledig kan worden genezen, een actieve benadering van het beheer ervan de voortgang kan vertragen en de impact ervan op het dagelijks leven kan verminderen. Patiënten worden aangemoedigd om een open dialoog met hun zorgverleners te onderhouden en regelmatig te bewegen binnen de grenzen van hun comfort en mogelijkheden.

Patiënten met knie artrose moeten mogelijk hun activiteitenniveau aanpassen om de beste balans te vinden tussen activiteit en rust. Activiteiten met een lage impact, zoals zwemmen of fietsen, kunnen bijzonder gunstig zijn omdat ze de gewrichten minder belasten dan activiteiten met hoge impact zoals hardlopen of springen.

Ga naar een fysiotherapeut bij klachten

Het is slim om bij symptomen van knie artrose naar een fysiotherapeut te gaan, omdat zij de expertise hebben om een persoonlijk behandelplan te ontwerpen dat helpt bij het beheersen van symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Met de juiste behandeling en levensstijlaanpassingen kunnen mensen met knie artrose een actief en bevredigend leven leiden. Hieronder lichten we een fysiotherapiepraktijk, Vief Leven, uit hoe zij naar de behandeling kijken.

Vief Leven is een fysiotherapiepraktijk die zich richt op de behandeling van klachten gerelateerd aan knie- en heupartrose. Hun aanpak, bekend als de Vief Methode, bestaat uit drie stappen: het inrichten van een persoonlijk behandelplan met relevante informatie over de aandoening, het activeren van de patiënt door middel van oefentherapie om de belastbaarheid van het gewricht te vergroten, en het integreren van de verkregen kennis en oefeningen in het dagelijks leven van de patiënt​​.

Vief Leven biedt ook gespecialiseerde revalidatie na een heup- of knieprothese operatie, met de bedoeling om zowel mentale als fysieke fitheid te verbeteren​​. De praktijk ondersteunt patiënten voor en na de operatie, zorgt voor een goede voorbereiding op de operatie, en begeleidt patiënten tijdens het revalidatietraject voor een voorspoedig herstel​​.

De praktijk benadrukt het belang van het verbeteren van de mobiliteit en het langer vitaal blijven door middel van persoonlijke begeleiding, gebruikmakend van de laatste technologische ontwikkelingen en expertise​​. Er is een geloof in een betere aanpak voor de behandeling van artrose, met nadruk op het mogelijk maken van verbetering en beter begrip van de aandoening​​. Vief Leven fysiotherapie onderscheidt zich door ook revalidatie aan huis aan te bieden na operaties​​.