Enkelbanden gescheurd

Uw enkelbanden verbinden de botten in uw enkel met elkaar. Hierdoor blijven uw gewrichten stabiel. Als uw enkelbanden gescheurd zijn, kunt u dus helemaal niet meer op uw enkel staan. Bij letsel aan uw enkel is het belangrijk allereerst te kijken of uw enkelbanden gescheurd of verrekt zijn. Enkelbanden die opgerekt zijn, vragen namelijk weer om een andere behandeling dan enkelbanden die gescheurd zijn. Daarnaast wordt er bij enkelbanden die gescheurd zijn onderscheid gemaakt tussen ingescheurde en afgescheurde enkelbanden.

Oorzaken afgescheurde enkelbanden

Wanneer u uw enkel verdraait, kunnen uw enkelbanden verrekken of scheuren. De enkelbanden worden dan namelijk verder opgerekt dan ze eigenlijk kunnen. Afgescheurde enkelbanden kunnen ontstaan na bijvoorbeeld een val, een flinke misstap of een andere onverwachte of onbeheerste beweging. De meeste enkelbanden raken gescheurd of verrekt tijdens het sporten, vooral bij sporten waarbij er vaak gesprongen wordt, zoals volleybal en basketbal. Een misstap is echter ook zo gemaakt tijdens zoiets alledaags als van de stoep stappen.

U heeft bovendien meer kans op afgescheurde enkelbanden als dat al een keer eerder gebeurd is. Enkelbanden die eerder gescheurd of verrekt waren, blijven altijd een zwak punt. Soms draagt uw bouw bij aan de kans op het scheuren of verrekken van uw enkel, omdat uw hiel bijvoorbeeld van nature meer naar binnen staat.

Gescheurde enkelbanden symptomen

Volledig gescheurde enkelbanden herkent u aan symptomen als veel pijn en een flinke zwelling. U hoorde misschien ook een ploppend geluid toen het gebeurde. Bij enkelbanden die deels gescheurd zijn, horen symptomen als pijn, een zwelling, een beurs gevoel en zichtbare blauwe plekken die het gevolg zijn van bloeduitstortingen. U kunt moeilijk op de enkel staan. Als u uw enkelbanden verrekt, heeft u symptomen als een lichte zwelling en een beurs gevoel. Bij opgerekte enkelbanden zijn de symptomen dus een stuk minder hevig dan bij enkelbanden die gescheurd zijn. U kunt de enkel nauwelijks meer belasten en voelt veel pijn.

Oefeningen gescheurde enkelbanden

Of uw enkelbanden nu gescheurd of verrekt zijn, het is altijd verstandig een fysiotherapeut te vragen naar de juiste oefeningen voor uw enkelbanden om uw enkelbanden niet over te belasten. Overbelasting draagt namelijk niet bij aan uw gescheurde / verrekte enkelbanden en het herstel. Oefeningen na gescheurde enkelbanden zijn erop gericht de zwelling te verminderen, de belastbaarheid van de enkel te herstellen en de (spieren rondom de) enkel weer sterker te maken. Oefeningen om de enkelbanden te versterken zorgen voor extra stabiliteit rondom de verzwakte enkel, zodat deze spieren kunnen helpen het herstel sneller te laten verlopen.

Ook kunnen we medical taping toepassen om enkelbanden die gescheurd zijn sneller te laten herstellen. De enkelbanden worden door de tape ondersteund, terwijl u uw voet beter kunt belasten. De pijn in de enkel kunnen we door het losmaken van de spieren rondom de enkel en het mobiliseren van het enkelgewricht verlichten. Bij afgescheurde enkelbanden duurt het volledige herstel zo’n 3 tot 6 maanden. Enkelbanden die opgerekt zijn, kunnen binnen 6 weken hersteld zijn.

Enkelbanden gescheurd behandeling

Op basis van uw verhaal en een kort lichamelijk onderzoek kunnen we voor enkelbanden die gescheurd zijn de juiste behandeling opstellen. Dat geldt ook voor enkelbanden die opgerekt zijn. U kunt direct een afspraak bij ons maken voor een behandelplan op maat voor opgerekte enkelbanden herstel of enkelbanden die gescheurd zijn en het herstel. U heeft hiervoor geen verwijsbrief van uw huisarts nodig.

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.