Artrose knie

Uw kniegewricht bestaat uit drie botstukken; het bovenbeen, het onderbeen en de knieschijf. Aan de uiteinden van al deze bostukken zit een laagje kraakbeen, om ervoor te zorgen dat de botuiteinden niet over elkaar schuren als u uw knie beweegt. Dit laagje kan echter dunner worden of in kwaliteit afnemen. Er is dan sprake van slijtage. Een versleten knie is het begin van artrose in de knie.

Artrose knie oorzaken

Bij een versleten knie zijn de belangrijkste oorzaken veroudering, overgewicht of sporten waarbij er veel gesprongen wordt, een ongeluk, een beroep waarbij u veel moet staan, een reumatische aandoening, een operatie aan de meniscus of een afwijkende stand van de knie.

Waarom een versleten knie overgaat in artrose is niet helemaal bekend. Veelal ligt de oorzaak van artrose bij overbelasting of eerder knieletsel, zoals een breuk, waardoor artrose (knie)klachten zich ontwikkelen. Daarnaast kunnen reumatoïde artritis of jicht tot artrose leiden. Tot slot lijkt het erop dat vrouwen vaker artrose in de knie hebben dan mannen.

Artrose knie symptomen

Artrose (knie)symptomen beginnen vaak met dezelfde klachten als bij een versleten knie. U heeft last van (ochtend)stijfheid in de knie of na langdurig zitten. In een later stadium volgen vaak pijnklachten. De knie buigen of strekken wordt lastiger en de knie kan opzwellen. De knie kan gaan kraken of u kunt last krijgen van instabiliteit. Bij artrose in de knie zien we vaak ook symptomen als osteofyten, uitsteeksels van het bot, of een veranderde stand van de knieën, zoals O-benen. De klachten lijken juist te verergeren als u meer loopt.

Artrose knie oefeningen

Knieslijtage is helaas niet terug te draaien of te herstellen. Het is daarom voornamelijk belangrijk om het kraakbeen wat er nog zit in een zo goed mogelijke conditie te houden, zodat uw artrose / (knie)klachten niet nog erger worden. Speciale artrose of knie oefeningen zijn erop gericht de knie soepel te houden en de belastbaarheid te vergroten, zodat de klachten afnemen. Dat doen we bijvoorbeeld door de omliggende spieren extra te trainen. Het resterende kraakbeen hoeft dan minder zwaar belast te worden. Lichte (knie)oefeningen bij artrose helpen u te blijven bewegen, zonder uw knie te overbelasten.

Naast spierversterkende oefeningen voor artrose in de knie biedt Fysio 058 ook manuele technieken aan om het kniegewricht te mobiliseren en soepel te houden. Daarnaast wordt er gekeken naar uw houding. Zorgt een verkeerde houding voor extra klachten of loopt u het risico op andere klachten omdat uw lichaam de pijn in uw knie compenseert door een andere houding aan te nemen?

Artrose knie behandeling

Artrose knie fysiotherapie kan bestaan uit oefentherapie oefeningen en manuele therapie. Naast (knie)oefeningen bij artrose weten we dat dry needling, medical taping en massagetechnieken uw klachten ook kunnen verminderen. We kijken daarom altijd wat voor u de juiste knie/artrose behandeling is. Maak direct een afspraak bij Fysio 058 voor een nieuwe behandeling voor uw artrose in de knie. Een knie artrose behandeling wordt vanuit de basisverzekering van uw zorgverzekering vergoed.

Bij ernstige artrose is een operatie (knieprothese of ‘nieuwe knie’) soms noodzakelijk. Soms helpt het bij artrose (tijdelijk) om een (knie)injectie te geven. Een specialist kan onderzoeken of er een operatie noodzakelijk is om de artrose te verminderen. Na de een eventuele operatie kunnen oefeningen en behandelingen onder begeleiding van onze fysio of manueel therapeuten helpen om zo snel mogelijk de beweeglijkheid en belastbaarheid van de knie te herstellen.

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.