Gescheurde meniscus

De meniscus kan gezien worden als de schokdemper van uw knie. Het c-vormige stuk kraakbaan vangt de schokken in uw knie op. Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van uw knie zit een meniscus. Vaak is de binnenste meniscus gescheurd. Veel sporters die een contactsport doen worden getroffen door een gescheurde meniscus. De blessure komt echter ook vaak voor bij mensen die voor hun werk regelmatig moeten bukken, zoals stratenmakers. Iedereen kan op elke leeftijd een meniscus scheuren. Wanneer uw meniscus gescheurd is, kunt u bij een fysiotherapeut terecht om de klachten te verminderen of, als een operatie onontkoombaar is, u na afloop te helpen de kracht en mobiliteit in uw knie terug te krijgen.

Gescheurde meniscus oorzaken

Een scheurtje in de meniscus wordt vaak veroorzaakt door een te snelle draai met een gebogen knie, veelal terwijl de voet vlak op de grond staat. Ook een (van buitenaf) inwerkende kracht op het onderbeen kan ertoe leiden dat deze onnatuurlijk draait ten opzichte van het bovenbeen. Ook een langdurige overbelasting op de knie kan uiteindelijk tot een scheurtje in de meniscus leiden.

Gescheurde meniscus symptomen

De symptomen van een meniscus die gescheurd is, zijn een scherpe pijn in de knie, moeite met lopen en het strekken van de knie en een knie die voelt alsof hij ‘op slot’ zit. Op het moment dat de meniscus scheurt, kunt u een scheurend gevoel voelen en de eerste 24 uur erna kan de knie zwellen. Meniscus letsel symptomen kunnen vaak behandeld worden zonder dat een operatie noodzakelijk is. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat gescheurde meniscus symptomen met fysiotherapie net zo succesvol te behandelen zijn als met een operatie. Door de meniscus klachten / symptomen tijdens een uitgebreid revalidatietraject te behandelen, wordt de pijn net zo effectief verminderd, evenals de kans op herhaling van de klachten. U voorkomt hiermee een ingrijpende operatie.

Gescheurde meniscus oefeningen

Voordat we met knie oefeningen voor uw meniscus beginnen, zal onze fysiotherapeut door middel van lichamelijk onderzoek kijken wat het bewegingsbereik van uw knie is en bij welke bewegingen de klachten verergeren. Ook beoordelen we of de klachten zonder een operatie verholpen kunnen worden. Gescheurde meniscus oefeningen zijn erop gericht de pijnklachten te verminderen en de kracht en beweeglijkheid in uw knie te herstellen.

Bij een ernstig gescheurde meniscus kan een operatie noodzakelijk zijn. Ook na een meniscus operatie helpen (herstel)oefeningen u sneller te herstellen van de operatie. Bent u een fanatieke sporter? Dan zijn de (knie)oefeningen voor uw meniscus gericht op het terugkrijgen van uw uithoudingsvermogen, flexibiliteit en coördinatie. Door uw knieën zo gezond en sterk mogelijk te houden, kunt u in de toekomst nieuw letsel voorkomen en veilig sporten.

Meniscus behandeling

U kunt bij Fysio 058 direct een afspraak maken voor de behandeling van uw gescheurde meniscus of voor revalidatie na een operatie. Ook voor de behandeling van een geïrriteerde meniscus kunt u bij ons terecht. U heeft hiervoor geen verwijsbrief van uw huisarts nodig. Tijdens het intakegesprek maken we, op basis van uw verhaal en een kort lichamelijk onderzoek, een behandelplan op maat. Wij hebben met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten en kunnen de vergoeding van onze behandelingen eenvoudig voor u nakijken.

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.