Nekhernia

Er is sprake van een nekhernia als de tussenwervelschijf tussen twee nekwervels uitpuilt, waardoor een zenuw of het ruggenmerg bekneld raakt. Meestal gaat het om de onderste of de op één na onderste tussenwervelschijf. Tussen de bovenste twee nekwervels zit namelijk geen tussenwervelschijf. Bij een beknelde zenuw of ruggenmerg kan een nekhernia voor veel klachten zorgen. Een nekhernia komt minder vaak voor dan een rughernia en zorgt ook niet altijd voor klachten.

Oorzaken

Meestal heeft een nekhernia als oorzaak slijtage aan een tussenwervelschijf of overbelasting van een tussenwervelschijf. Tussenwervelschijven slijten in de loop der tijd door beweging en doordat ze in de loop der jaren uitdrogen. De kans wordt daardoor groter dat er op de zwakke plekken een scheurtje ontstaat, dat voor nekhernia klachten zorgt. Ook erfelijke factoren kunnen meespelen bij slijtage. U heeft meer kans op een nekhernia als er in uw familie meer nekhernia’s voorkomen.

Bij een nekhernia kan ook overbelasting één van de oorzaken zijn. Een verkeerde houding, verkeerde beweging of verkeerde belasting zorgt voor meer druk op de tussenwervelschijven, waardoor die kunnen scheuren. Ook een val of een ongeluk kan een nekhernia oorzaak zijn. Daarnaast hebben rokers en mensen met overgewicht meer kans op een nekhernia en duurt het herstel bij hen meestal langer. Bij senioren van zeventig jaar en ouder komt een nekhernia nauwelijks voor, omdat bij hen de tussenwervelschijven over het algemeen volledig uitgedroogd zijn.

Symptomen

Nekhernia symptomen komen grotendeels overeen met symptomen van een rughernia, alleen zit de pijn op een andere plek. Uitstralingspijn is het belangrijkste symptoom van een nekhernia, vooral in de arm. Het gaat dan om een scherpe, snijdende pijn. U heeft bij een nekhernia last van symptomen als pijn in de nek, op de plek waar de hernia zich bevindt, die uitstraalt naar de armen en schouders en soms ook naar de rug en benen. Ook zien we bij een nekhernia vaak symptomen als krachtverlies of een prikkelend, doof gevoel in armen, handen en/of vingers. Bij de meeste nekhernia’s verdwijnen de symptomen na zes tot acht weken vanzelf.

Oefeningen

Onze fysio gaat graag met u aan de slag om de nekhernia klachten door middel van oefeningen te verminderen. Oefeningen zorgen bij een nekhernia voor verlichting van de pijn en uitstralingspijn. Speciale nekhernia fysiotherapie oefeningen bestrijden de symptomen en kunnen daarnaast voor een betere houding zorgen, zodat de kans op nieuwe nekhernia klachten in de toekomst kleiner wordt. Ook zorgen de oefeningen ervoor dat uw spieren sterker worden. Soms zullen we voor de nekhernia oefeningen nauw overleggen met uw (huis)arts.

Behandeling

Het is bij een nekhernia belangrijk om zoveel mogelijk in beweging te blijven, zodat de spiermassa niet afneemt en de conditie niet achteruitgaat. Een nekhernia behandeling bestaat dan ook uit fysiotherapie om uw spieren in conditie te houden en op de juiste manier te bewegen. Als de klachten van een nekhernia ook na uitgebreide behandeling en oefeningen niet beter worden, kan het voorkomen dat u in overleg met de huisarts wordt doorgestuurd naar een specialist. De specialist zal dan onderzoeken of er eventueel een operatie noodzakelijk is om de nekhernia te verhelpen. Ook na een eventuele operatie zullen oefeningen en behandelingen onder begeleiding van onze fysio- of manueel therapeuten helpen om zo snel mogelijk de beweeglijkheid en belastbaarheid van de nek te herstellen.

Wanneer u last heeft van nekhernia klachten kunt u direct een afspraak bij ons inplannen voor een hernia (nek)behandeling. Met een uitgebreid behandelplan met afwisselende oefeningen zorgen we ervoor dat uw nekhernia symptomen zo snel mogelijk verminderen.

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.