Wat te doen tegen een stijve nek?

Een stijve nek kan erg vervelend zijn en u flink beperken in uw dagelijkse activiteiten. We vinden het dan ook heel begrijpelijk dat u iets wilt doen tegen uw stijve nek, zodat u weer zonder pijn uw activiteiten op kunt pakken. Daarom vertellen we u hieronder graag meer over een aantal dingen die u kunt doen tegen een stijve nek.

Blijven bewegen

Het belangrijkste wat u kunt doen tegen een stijve nek is uw nek blijven bewegen. Doet u dit namelijk niet, dan wordt uw nek alleen maar stijver en verergeren de klachten. Het kan zijn dat u tijdens het bewegen lichte pijn voelt, maar dat wil niet zeggen dat u beter niet kunt bewegen. Beweeg voor zover het mogelijk is en probeer over één of twee dagen opnieuw of u uw nek nu misschien wat verder kunt bewegen.

Ontspannen

Tegenover blijven bewegen staat ook ontspannen. Spanning en stress kunnen nekklachten veroorzaken en verergeren. Heeft u bijvoorbeeld veel last van stress op het werk? Dan komt dat uw nekklachten niet ten goede. Ontspanningsoefeningen helpen juist het tegenovergestelde te bereiken. Ze kunnen u helpen de spanning die u (wellicht onbewust) in uw spieren vasthoudt los te laten. Een fysiotherapeut of manueel therapeut van Fysio 058 leert u graag een aantal oefeningen om meer te ontspannen en kan met de juiste bewegingen uw nekspieren helpen ontspannen.

Kritisch kijken naar uw werkplek

We zien vaak dat een verkeerde werkhouding de oorzaak is van een stijve nek. Het bureau staat bijvoorbeeld te hoog of te laag, de bureaustoel staat niet goed afgesteld of het beeldscherm van de computer staat in de verkeerde hoek. De juiste afstelling is voor iedere persoon anders, omdat we niet allemaal even groot zijn. Laat uw werkplek daarom goed controleren om er zeker van te zijn dat dat geen oorzaak kan zijn van nekklachten. Zeker wanneer u door flexplekken regelmatig van plek verandert. Sta ook tijdens uw werk regelmatig op om even te bewegen. Tegenwoordig hebben veel bedrijven gelukkig ook sta-bureaus, wat grote voordelen heeft voor uw werkhouding.

Kritisch kijken naar uw houding

U kunt ook op andere momenten van de dag een verkeerde houding aannemen, bijvoorbeeld tijdens het slapen. Te lang in een verkeerde houding zitten of liggen zorgt er dan voor dat één of meerdere spieren in uw nek verkrampen. De pijn kan zelfs uitstralen richting uw schouders en rug. Onze therapeuten beoordelen uw houding en helpen u indien nodig een betere houding aan te nemen. Ook de smartphone en tablet zijn regelmatig een oorzaak voor een verkeerde onderuitgezakte houding.

De juiste behandeling

Wilt u wat doen tegen uw stijve nek? Wij bieden verschillende behandelingen aan waarmee we uw stijve nek losmaken, zoals manuele therapie, dry needling en oefentherapie. U heeft geen verwijsbrief van uw huisarts nodig om geholpen te worden door Fysio 058 in Leeuwarden. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek kunnen wij uw klachten screenen, net zoals de huisarts dat vroeger deed. Dat doen we op basis van wat u vertelt en als dat nodig is ook met een kort lichamelijk onderzoek. En omdat wij met vrijwel alle zorgverzekeraars een contract afgesloten hebben voor 2019, worden onze behandelingen in de meeste gevallen gewoon vergoed door uw zorgverzekeraar. U kunt dit zelf nalezen in uw polisvoorwaarden.

Neem direct contact met ons op om een afspraak te maken voor een intakegesprek.

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.