Kramp in de kuit

Bij kramp in de kuit trekken de spiervezels van de kuit onwillekeurig samen. Dit voelt u als een plotselinge pijn, waarbij het moeilijk is om de spier te laten ontspannen. Kramp in de kuit is een veel gehoorde klacht. Dit gebeurt bijvoorbeeld na fysieke inspanning, maar kramp in de kuit tijdens het slapen komt ook vaak voor. Bij een hevige kramp in de kuit kan dat voor blijvende pijn zorgen, een verharding van de spier of een zwelling. Een fysiotherapeut kan u helpen met oefeningen en kijken welke mogelijke triggerpoints bij kramp in de kuit een oorzaak kunnen zijn.

Kramp in kuit oorzaken

Hoe ontstaat kramp in de kuit? Kramp in de kuit heeft als oorzaak vaak zogenaamde triggerpoints. Triggerpoints zijn lokale spierknopen, pijnlijke verhardingen waar afvalstoffen zich kunnen ophopen. Wanneer deze afvalstoffen zich in de kuitspier ophopen, kan kramp ontstaan. U kunt meerdere spierknopen in een spier hebben of spierknopen in verschillende spieren.

De kuitspier bestaat uit twee ‘spierbuiken’. De binnenste spierbuik begint aan de binnenkant van de knie. De buitenste spierbuik begint aan de buitenkant van de knie. Triggerpoints kunnen zich in beide spierbuiken ontwikkelen en ontstaan bijvoorbeeld door zware lichamelijke activiteiten waarbij de kuitspier continu opgerekt wordt, zoals bij rennen op een helling, fietsen met een zware weerstand of na een lange autorit. De pijn straalt soms uit naar de knieholte of de onderkant van de voet, wat niet verward moet worden met hielspoor.

Triggerpoints in de scholspier

Ook in de scholspier kunnen triggerpoints ontstaan. Deze loopt aan de achterzijde van het onderbeen en zorgt voor het strekken van de voet. Door veel op hakken te lopen, lang auto te rijden, intensief te trainen met hardlopen of vaak op de buik te slapen, kunnen zich triggerpoints in de scholspier ontwikkelen. Bij sporters zien we door overbelasting vaak kuitklachten en kramp ontstaan. Regelmatig treden hierbij ook scheenbeenklachten op als gevolg van triggerpoints in de kuit en scholspieren, zogenaamde ‘shin splints’. Een fysiotherapeut kan deze triggerpoints voor kramp in de kuit behandelen en zo blijvende pijn voorkomen.

Kramp in kuit zwanger

U zult ook regelmatig last hebben van kramp in de kuit wanneer u zwanger bent. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van kramp in de kuit tijdens het slapen. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn een verstoorde doorbloeding in de benen als gevolg van de toenemende druk van de baarmoeder op de aderen, het vasthouden van vocht, te weinig beweging, een andere houding of een tekort aan bepaalde mineralen. Een fysiotherapeut kan u ook helpen door naar uw houding te kijken.

Triggerpoints behandelen

Spierknopen kunnen door middel van een speciale therapie behandeld worden; dry needling therapie. Daarbij worden kleine naaldjes op de knoop gezet om de knoop te laten ontspannen en de afvalstoffen af te voeren. De juiste behandeling zorgt ervoor dat er weer voldoende energie naar de kuit getransporteerd kan worden, waardoor het risico op kramp in de kuit tijdens het slapen bijvoorbeeld verkleind wordt. Hoe eerder triggerpoints behandeld worden, hoe gemakkelijker het is om van de klachten af te komen en hoe minder hevig de klachten zullen zijn. Bij zwangere vrouwen wordt dry needling niet toegepast, omdat er nog geen onderzoek is gedaan naar mogelijke bijwerkingen bij deze doelgroep.

We maken ook gebruik van massagetechnieken, medical taping en rekoefeningen bij kramp in de kuit. U kunt zonder verwijzing van de huisarts een afspraak maken bij Fysio 058 voor de behandeling van kramp in de kuit, om zo blijvende pijn te voorkomen. De behandeling wordt veelal door uw zorgverzekeraar vergoed, omdat wij met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten hebben.

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.