Spit

Wat is spit? Spit, ook wel acute lumbago genoemd, kan het beste omschreven worden als acute pijn die in de (lage) rug ‘schiet’. De pijn is fors en bewegen is lastig omdat het voelt alsof uw rug verkrampt is. De meeste mensen met spit zeggen dat ze ‘door hun rug zijn gegaan’. Bij spit in de rug is er vaak een scheurtje (of meerdere kleine scheurtjes) in één van de wanden van de tussenwervelschijf te zien. De rugspieren gaan zich extra aanspannen om te rug tegen de pijn of ergere beschadiging te beschermen.

Spit oorzaken

Bij spit in de rug kan de gewrichtsketen niet goed meer samenwerken. Waardoor iemand acute spit krijgt, is vaak lastig te zeggen. Er zijn wel een aantal factoren die het risico op spit vergroten. Zo vergroot een overbelaste rug of het verrichten van zwaar werk terwijl u dat niet gewend bent het risico. Ook een plotselinge beweging of het langdurig verkeerd bewegen van de rug zorgt voor meer risico. Daarnaast zijn een slechte lichamelijke conditie en het normale verouderingsproces een risicofactor voor spit. De klachten ontstaan dan geleidelijk.

Spit symptomen

Acute spit in de lage rug is gemakkelijk te herkennen. Het gaat hierbij om een scherpe pijn die in de rug lijkt te ‘schieten’. U heeft moeite met overeind komen, bukken en draaien doordat de rug stijf is en de bewegingen beperkt zijn. De symptomen van spit zijn er ineens, waarbij de rugpijn nog verder uit kan stralen naar de billen en bovenbenen. Daardoor is langdurig zitten erg pijnlijk.

Spit oefeningen

Over het algemeen nemen de klachten van spit in de rug vanzelf af binnen enkele dagen tot weken. Het is echter wel raadzaam om in beweging te blijven om blijvende klachten te voorkomen wanneer u symptomen van spit in uw onderrug heeft. Ga daarbij nooit over uw grenzen heen, om spit de kans te geven te herstellen. Oefeningen bij spit helpen de pijn te verminderen, de spierspanning af te doen nemen en de beweeglijkheid en stabiliteit toe te laten nemen. Fysio 058 heeft experts in huis om u te helpen de juiste oefeningen te doen waardoor de klachten sneller zullen afnemen.

Naast acute spit oefeningen kijken we ook naar een eventuele oorzaak van de spit in uw rug. Oefeningen om uw houding te verbeteren, horen hier bijvoorbeeld bij. Als u uw rug namelijk dagelijks verkeerd gebruikt, is de kans dat de spit terugkeert groter. De oorzaak van het probleem wordt dan niet aangepakt. We geven u daarom ook graag oefeningen bij spit om uw lichaamshouding te verbeteren wanneer u bijvoorbeeld met een bolle rug zit en hierdoor uw rug asymmetrisch belast.

Spit behandeling

Bij Fysio 058 helpen we u graag de klachten van spit te verminderen met een behandeling bij spit. Manuele therapie, dry needling en medical taping kunnen u bijvoorbeeld helpen. De belastbaarheid van de rug dient rustig te worden opgebouwd, terwijl u toch voldoende blijft bewegen. Wissel staan, zitten, lopen en liggen regelmatig af.

Wilt u direct een afspraak maken voor een behandeling van spit in de rug? U heeft voor een acute spit behandeling geen verwijsbrief van uw huisarts nodig, maar kunt rechtstreeks bij ons terecht. Wij kijken graag voor u na of uw spit onderrug behandeling vergoed wordt door uw zorgverzekeraar. Fysio 058 heeft voor 2019 met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten.

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.