Wat is een frozen shoulder?

Wanneer u last heeft van een frozen shoulder, is uw schouder zo stijf dat u deze niet goed meer kunt bewegen. De term ‘frozen’ slaat dan ook niet op de temperatuur (bevroren), maar op de beweeglijkheid van het schoudergewricht. Bij een frozen shoulder is het kapsel te strak, waardoor de kop van het schoudergewricht niet goed kan bewegen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen stijfheid als gevolg van een ontsteking of stijfheid zonder ontsteking. De stijfheid kan namelijk ook ontstaan in de revalidatiefase na bijvoorbeeld een operatie. Opvallend is dat een frozen shoulder vaker voorkomt bij vrouwen, veelal tussen de 40 en 70 jaar.

Wat een frozen shoulder is, is het beste te omschrijven aan de hand van de verschillende fases die een frozen shoulder doorloopt. Deze drie fases zien er als volgt uit:

  • Freezing phase: het eerste stadium kenmerkt zich vooral door pijn als gevolg van de ontsteking van het gewrichtskapsel. Deze frozen shoulder fase kan wel tot 9 maanden duren.
  • Frozen phase: in het tweede stadium ligt de nadruk op de verstijving van de schouder. Er wordt minder pijn ervaren en meer stijfheid. Zoveel dat de schouderfunctie sterk beperkt wordt. Ook deze fase kan zo’n 4 tot 12 maanden duren.
  • Thawing phase: in het laatste stadium is er gelukkig weer sprake van herstel. De beweeglijkheid van het schoudergewricht verbetert en kan zelfs volledig herstellen. Deze frozen shoulder fase kan nog zo’n 26 maanden duren.

Alles bij elkaar opgeteld kunt u dus wel zo’n één tot vier jaar last hebben van een frozen shoulder. Een speciale behandeling kan de duur van de klachten aanzienlijk verkorten.

Frozen shoulder oorzaken

De oorzaak van een frozen shoulder is niet altijd bekend. Een kapselontsteking kan de oorzaak van een frozen shoulder zijn, waardoor het kapsel verkort raakt en hierdoor niet genoeg lengte meer heeft om gemakkelijk te kunnen bewegen. Andere oorzaken van een frozen shoulder kunnen een slijmbeursontsteking, operatie of trauma zijn.

Frozen shoulder symptomen

Een frozen shoulder herkent u direct aan de symptomen: een scherpe pijn die erger wordt naarmate u uw arm meer beweegt. De pijn kan uitstralen naar de nek, bovenarm of hand en uw hand kan daarbij ook gaan tintelen. Daarbij wordt de stijfheid steeds erger en de beweeglijkheid steeds beperkter. Een fysiotherapeut van Fysio 058 in Leeuwarden kan aan de hand van lichamelijk onderzoek en de symptomen van een frozen shoulder direct de diagnose stellen of er  sprake is van frozen shoulder klachten. Bij een flinke draaibewegingsbeperking van het schoudergewricht en frozen shoulder klachten die al zeker drie maanden duren, kunnen frozen shoulder oefeningen uitkomst bieden. Ook indien deze symptomen van een frozen shoulder na een operatie optreden, kunnen oefeningen voor de frozen shoulder helpen.

Frozen shoulder oefeningen

Frozen shoulder oefeningen kunnen helpen de beweeglijkheid van de schouder (grotendeels) te herstellen, zodat het verloop minder pijnlijk en langdurig is. Een frozen shoulder zal vanzelf herstellen, maar frozen shoulder fysiotherapie oefeningen die met speciale mobilisatietechnieken werken, kunnen de beweeglijkheid wel laten toenemen en de pijn laten afnemen. Daarnaast zijn intensieve fysiotherapie oefeningen belangrijk om de frozen shoulder klachten niet terug te laten keren. Zo kan een terugval in beweeglijkheid voorkomen worden.

Frozen shoulder behandeling

Voor een gespecialiseerde frozen shoulder behandeling bent u bij Fysio 058 in Leeuwarden aan het juiste adres. Wij kunnen uw frozen shoulder behandelen en zo meer beweeglijkheid en minder pijnklachten realiseren, waardoor het herstel van een frozen shoulder minder lang en pijnlijk is.

U kunt voor frozen shoulder fysiotherapie direct een afspraak maken. U heeft hiervoor geen verwijsbrief van uw huisarts nodig. Een fysiotherapeut van Fysio 058 vertelt u tijdens het intakegesprek graag wat we voor u kunnen betekenen en waarom een frozen shoulder behandeling een goed alternatief kan zijn voor andere behandelingen.

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.