Sla jij wel eens je ontbijt over?

Geplaatst op

PT 058 zet voor een paar redenen op een rij waarom dit geen goed plan is…

  • Meer energie

Ontbijten is zeer belangrijk voor je energiepeil. Voedsel is namelijk de belangrijkste energiebron voor je lichaam, je kunt het zien als benzine voor een auto. Wanneer je wakker wordt heb je een lange tijd niet meer gegeten. Het is dan ook aan te raden om je lichaam bij te tanken, zodat je fysiek en mentaal goed kunt presteren. Vooral de koolhydraten in je boterham zijn een goede energieleverancier

  • Gewicht op peil houden

ls je ’s ochtends het ontbijt overslaat, is de kans groot dat je in de loop van de dag steeds meer honger krijgt. Hierdoor kun je de maaltijden na het ontbijt onnodig uitbreiden. Om op gewicht te blijven, is het echter belangrijk om de inname van je voeding over de hele dag te verspreiden. Ook zal de neiging om te snoepen een stuk kleiner zijn wanneer je goed ontbijt. Het overslaan van een ontbijt is dus geen goede manier om af te vallen!

  • Bevordering van het korte termijn geheugen en concentratie

Op het moment dat je ’s morgens naar je werk of school gaat is het van belang dat je geheugen optimaal werkt. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mensen die niet ontbijten of enkel een kop koffie drinken, slechter presteerden op korte termijn geheugen testen in vergelijking met degenen die wel een ontbijt hadden gehad. Verder is een goed ontbijt cruciaal voor je concentratie. De hersenen van uw lichaam zullen zich namelijk gaan focussen om de energie die je nog over hebt op te slaan, wanneer je niet goed ontbijt. Het gevolg hiervan is dat je concentratieniveau zal dalen, ook kan dit hoofdpijn veroorzaken.

 

  • Goed humeur

Een ontbijt zal ervoor zorgen dat je minder snel geïrriteerd zult raken. Een goed ontbijt zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel en het insuline niveau op de juiste waarden blijven. Een gezonde bloedsuikerspiegel zal je helpen minder snel chagrijnig te worden.

  • Het hart

Na een aantal onderzoeken is gebleken dat mensen die het ontbijt voor een jarenlange periode overslaan vaak een hoger cholesterol gehalte hebben, een hoger LDL niveau, en een te hoog insulinegehalte. Hierdoor kunnen hart-en vaatziekten ontstaan, ook wordt hierdoor de kans op diabetes vergroot, wanneer je het ontbijt voor een lange periode overslaat.