‘Sporten kan altijd en overal’

Geplaatst op

SPT058 voor sport thuis of op werkplek

Een mooi artikel door Caroline Bieckmann;

Iedereen kent de voordelen van sport, maar niet iedereen heeft na een lange werkdag de puf om naar de sportschool te gaan of nog een rondje te rennen. PT058, de nieuwe poot van Fysio058 in Leeuwarden, biedt perspectief. Het komt naar de mensen toe. In de lunchpauze of na het werk begeleidt personal trainer Tijn Dijksma individuen, tweetallen of kleine groepjes bij sport op de werkplek. Thuis, desnoods in de achtertuin, kan ook.

Enkele volwassenen kruipen in het schemerdonker in plankpositie over het asfalt van een parkeerterrein. Bij de pion komen ze overeind en hoppen naar het volgende paaltje, waar ze een verzwaarde bal moeten overgooien met Tijn Dijksma (22). ‘Klasse’, zegt de rood bebaarde trainer bemoedigend. Even later, als het achtkoppige clubje is opgewarmd, hijst Dijksma een rugzak met attributen op de rug en gaat de anderen in een soepel drafje voor, de avond in.

Deze bootcamptraining is een van de vele groepstrainingen die de jonge Dijksma sinds afgelopen zomer verzorgt bij Fysio058 aan de Elzenstraat in Leeuwarden. Na het Cios behaalde de personal trainer een associate degree in Sport, Gezondheid & Management aan de Hanzehogeschool in Groningen. Nu is hij bij de hoofdstedelijke fysiotherapiepraktijk verantwoordelijk voor de nieuwe personal training-tak. Hij wil sport zo wijd mogelijk verbreiden.

Plezier in sporten

‘Mijn grootste drijfveer is het plezier in sporten overbrengen’, zegt Dijksma, terwijl hij even met een kop koffie achterover leunt. Soms maakt hij dagen van half zeven in de ochtend tot negen uur ‘s avonds. Hij begeleidt de ‘gewone’ man, maar ook topsporters, verzorgt groepslessen als krachttraining voor 50-plussers en wil nu ook graag sport aan de man brengen bij bedrijven of mensen thuis.

‘Veel mensen vinden er geen barst aan om in de gewichten te hangen op de sportschool’, merkt hij. ‘En dan houden ze het dus niet vol.’ Terwijl ze best willen. Dijksma probeert de drempel te verlagen. ‘Ik stop competitie-elementjes en spelvormen in mijn trainingen en varieer voortdurend.’ Hij werkt nauwelijks met ingewikkelde apparaten, maar gebruikt de omgeving en laat mensen vooral hun eigen lichaam aanwenden.

Small groups

Op deze manier kun je het bijna overal doen. Ook op of rond de werkplek, in de lunchpauze of na sluitingstijd. Dijksma biedt een trainingstraject op maat voor groepen, individuen, duo’s of small groups, die uit drie of vier man bestaan. Bijvoorbeeld een groepje collega’s. Is er op locatie een fitnessruimte aanwezig, dan gaat Dijksma daar in de weer. Zo niet, dan benut hij de omgeving.

Dijksma hoopt dat bedrijven willen investeren in hun werknemers. ‘Sport leidt tot fitter personeel, dus tot minder verzuim.’ Als een werkgever er geen geld of ruimte voor heeft, spreekt Dijksma ná het werk met zijn deelnemers af en neemt hen mee naar buiten. ‘Op het parkeerterrein of in het parkje verderop, sporten kan altijd en overal.’

Hij werkt dikwijls met challenges. ‘Het is goed om een uitdaging aan te gaan, om je een doel te stellen’, legt hij uit. ‘En om daar dan stap voor stap naar toe te werken.’ Mensen bepalen zelf hoe hoog de lat ligt. ‘Misschien spreek je met je groepje af dat ieder er na zes weken 1,5 kilo af wil hebben. Of dat je het aantal push-ups aan het eind van een periode hebt verdubbeld.’ De resultaten zijn vaak het grootst bij een small group, heeft Dijksma ondervonden. ‘Die mensen hebben er vaak meer lol in, omdat ze elkaar kennen en op een lijn zitten.’ Dat motiveert. 

Leuke buurman

Soms sport iemand liever thuis, om welke reden dan ook. Dat kan ook bij PT058. Net zo makkelijk bedenkt Dijksma een training in de huiskamer of in de achtertuin, individueel of met zijn tweeën. ‘Misschien heb je een leuke buurman’, lacht Dijksma.

In alle situaties spant Dijksma zich in om vooruitgang te boeken en die ook inzichtelijk te maken. ‘Ik probeer mensen zodanig te motiveren dat er echt iets gebeurt. Dat ze ervaren dat hun investering niet voor niks is. En ik breng ze kennis bij, zodat de training duurzaam wordt.’ Zo hoopt hij vele zieltjes voor de sport te winnen.

Website: www.PT058.nl

Facebook: PT 058

Insta: @pt_058