Willem Wijma van Loopteam Fyio 058 vertelt over zijn voorbereiding op de UTMB: Deel 3

Geplaatst op

Hardloper Willem Wijma van loopteam Fysio 058, gaat op 28 augustus 2020 mee doen aan de  Ultra Trail du Mont Blanc, oftewel de UTMB. Een wedstijd van 171 kilometer met 10.000 hoogtemeters. Via onze website en social media kanalen zal hij jullie op de hoogte houden van zijn voorbereidingen. Vandaag het 3e deel van zijn verhaal!

En toen was er ineens een virus…

Mijn laatste update is al van een tijdje terug, dat was begin maart. Ik was in voorbereiding voor de 60k Vuurtorentrail Ameland en na deze wedstrijd zou er een wedstrijdverslag komen maar al snel volgde de corona crisis met als gevolg de eerste afgelasting. Helaas, maar natuurlijk begrijpelijk. Daarna begon een periode met onzekerheid, hoe lang gaat dit duren, wat gaat er wel en wat gaat er niet door? De ontwikkelingen gingen erg snel en de ernst van de situatie werd steeds duidelijker waardoor meer en meer sportwedstrijden werden afgelast.

Trainen tijdens de corona crisis

Vanaf halverwege maart was het ook niet meer mogelijk om bij mijn club A.V. Lionitas te trainen. Ook afspreken met een groep sportvrienden voor een gezamenlijke training zat er niet meer in. Omdat er veel onzekerheid was over de besmettelijkheid en verspreiding van het virus, heb ik de intensiteit van mijn trainingen aangepast en vooral in de lagere hartslagzones getraind. Naarmate de weken voorbij gingen, begon het een beetje saai te worden en wilde ik meer gaan variëren met mijn trainingen. Ik stelde ik mijzelf de vraag; Hoe houd je het leuk? Met die gedachte heb ik een aantal weekenden een paar mooie duurtrainingen bedacht, bijvoorbeeld 4x 20km (2 keer op zaterdag en 2x op zondag) of 3x 35km (op vrijdag, zaterdag en zondag). Ook door sportvrienden via social media uit te dagen en me door hun terug te laten uitdagen ontstonden soms ook grappige challenges of oefeningen om te doen.

Afgelastingen

De belangrijkste wedstrijden die op de kalender stonden voor mij lieten nog even op zich wachten. Eerst kwamen er berichten om je alvast voor te bereiden op een afgelasting. Later werd de wedstrijd een verschoven dus was het nog een keer even afwachten. Inmiddels zijn de twee belangrijkste wedstrijden die ik als voorbereiding gepland had op de UTMB, de Maxi Race in Annecy (Frankrijk) en de Eiger Ultra Trail (Zwitserland), beide afgelast. De Maxi Race zou ik met een aantal sportvrienden samen lopen. We hebben afgesproken om deze wedstrijd volgend jaar alsnog te doen.

UTMB

De wedstrijd waar het allemaal om draait voor mij dit jaar is de UTMB. Een tijdje terug werd bekend dat zij rond 20 mei een beslissing nemen of de race op 28 augustus van start gaat of niet. Er zijn 3 opties: het kan doorgaan, uitstellen naar een later moment dit jaar, of de wedstrijd annuleren. Wanneer de situatie verbeterd dan zou ik het mooi vinden wanneer het door kan gaan. Maar als we ons gezonde verstand gebruiken dan is de wedstrijd annuleren en verzetten naar volgend jaar betere optie. Tijdens de UTMB komen er rond de 8000 atleten van over de hele wereld naar Chamonix in Frankrijk, die ook allemaal verzorging/familie/vrienden meenemen. Daarnaast zit een optimale voorbereiding er op dit moment ook niet in. Kijkend naar andere landen met een volledige lockdown zoals Spanje en Italië waar veel top atleten vandaan komen. Zij konden de afgelopen periode niet eens buiten trainen.

Voorbereiding

De mooiste periode van mijn voorbereiding zou nu gaan starten, een paar trainingsweken in de bergen van Frankrijk en Zwitserland met 2 goede oefenwedstrijden. Inmiddels ben ik bezig met nieuwe (sub)doelen en probeer ik vooral te genieten van het sporten. Ik houd er rekening mee dat de UTMB in 2020 niet doorgaat en ga ervan uit dat ik dan hopelijk volgend jaar wel aan de start kan staan. Dat betekent een extra jaar trainen en dat is ook niet erg!

Blijf gezond en veel sport plezier!

Willem Wijma in actie tijdens zijn laatste wedstrijd voor de Corona crisis.