Willem Wijma van Loopteam Fysio 058 loopt de UTMB

Geplaatst op

Hardloper Willem Wijma van loopteam Fysio 058, gaat op 28 augustus 2020 mee doen aan de  Ultra Trail du Mont Blanc, oftewel de UTMB. Een wedstijd van 171 kilometer met 10.000 hoogtemeters. Via onze website en social media kanalen zal hij jullie op de hoogte houden van zijn voorbereidingen. Vandaag het 2e deel van zijn verhaal!

Opbouw

De voorbereiding begint zijn vorm te krijgen. De basis is gelegd en ik zit nu op ongeveer 100 hardloopkilometers in de week. Het plan is om de trainingsbelasting de komende periode rustig verder op te voeren. Het is leuk om steeds meer specifieke trainingen te bedenken en te plannen.

Sukerbietentrail

Maar eerst nog even een terugblik over de Sukerbietentrail. Op 2 februari ging ik samen met Rutger Wagenaar richting Lemele. Hier was de start van een fantastische trail door het prachtige natuurgebied ‘Lemelerberg’. De route van 25km met een dikke 350 hoogtemeters ging een aantal keren over de Lemelerberg (60m hoog) en de Archemerberg (78m hoog). Lekker pittige klimmetjes! Mijn plan vooraf was om snel te starten en meegaan met de kopgroep. Om vervolgens te kijken of ik mee kon in de kopgroep of misschien beter mijn eigen tempo kon gaan lopen. Na een paar kilometer zag ik de nummer 1 al niet meer en af en toe werd ik ingehaald door een paar andere snellere lopers. Met gezond verstand ben ik lekker op mijn eigen tempo gaan lopen. In de verte zag ik steeds de lopers voor mij en dit was een mooi focus punt om naar toe werken. Ik kreeg al snel door dat ik alle heuvels omhoog hardlopend kon pakken en ook het dalen ging heerlijk, lekker het gas erop. Op deze manier kon ik de lopers voor mij 1 voor 1 inhalen. Rond kilometer 20 zag ik nummer 3 voor mij en even later op een open vlakte ook nummer 1. Op dat moment dacht ik, nu doorpakken! Rond kilometer 23 kwamen we alle 3 bij elkaar en kon ik ze beide pakken. De Laatste 2 kilometers heb ik nog even kunnen aanzetten en kwam ik solo over de finish. Dit gaf een goed gevoel, de hele wedstrijd op mijn eigen tempo kunnen lopen, de klimmetjes gingen lekker en dalen nog beter. Kortom, de basis is gelegd.

Trainingen

In de eerste periode stonden de trainingen vooral in het teken om een goede basis te leggen. Tot zover train ik 5 á 7x per week. Dit verdeeld onder de kracht/core trainingen bij Fit058, de hardlooptrainingen bij Lionitas en de duurtrainingen in de weekenden met loopvrienden. Daarnaast doe ik ook standaard op zaterdagochtend mijn zwemtraining, dit geeft altijd een lekker gevoel en hier blijf ik ook lekker soepel van.

Afgelopen weekend stond er een mooie duurtraining als voorbereiding op de Vuurtorentrail gepland met ploegmaat Roelof Oostra, Pieter Talsma en Jort van Zutphen. We hebben een mooie ronde van 49km afgelegd over de Veluwe.

Vooruitblik op Ameland

Mijn eerst volgende wedstrijd is over 3 weken: de 60km Vuurtorentrail op Ameland. Hier heb ik al 3x eerder de 35km afstand gelopen en dit wordt mijn eerste 60km op Ameland. Ben benieuwd hoe de weergoden nu zullen zijn op 22 maart, de afgelopen 2 jaar was het vooral erg koud en/of met een flinke wind! Deze wedstrijd staat vooral in tekening van training, mijn doel wordt dan ook om op een tempo te gaan lopen die ik van start tot finish mooi constant kan houden. Door de wedstrijd op deze manier te benaderen betekent hopelijk dat ik weer snel kan herstellen en mijn volgende trainingen hierna gauw weer kan oppakken. Daarnaast ga ik tijdens de Vuurtorentrail ook een aantal dingen testen qua sportvoeding.

De volgende keer vertel ik meer over specifieke trainingen die ik doe, en over sportvoeding tijdens een ultratrail.