Verstuikte enkel

Een verstuikte enkel noemen we ook wel een verzwikte enkel. U verstuikt uw enkel als deze te ver naar buiten of binnen beweegt. De enkelbanden rekken dan verder uit dan ze kunnen, waardoor er kleine scheurtjes kunnen ontstaan. Soms voelt u zelfs iets ‘knappen’. U kunt erg veel last hebben van een verzwikte enkel, en als u hier niet tijdig iets aan doet, loopt u het risico dat uw verstuikte enkel chronisch zwakker wordt. Hij blijft dan instabiel en u zult hem regelmatiger verzwikken.

Oorzaken verzwikte enkel

Een verstuikte of verzwikte enkel kan simpelweg ontstaan doordat u een verkeerde beweging maakt. U verstapt zich, u komt ongelukkig terecht tijdens een val of u verdraait uw enkel bij bijvoorbeeld voetbal of hockey. Vooral bij sporten waarbij sporters veelvuldig tegen elkaar botsen of als u sport of wandelt op een ongelijke ondergrond loopt u meer risico op een verzwikte enkel. U heeft daarnaast meer kans op een verstuikte enkel als u een verminderd gevoel voor evenwicht heeft of als u al eerder een enkelblessure hebt gehad.

Symptomen verzwikte enkel

De symptomen van een verzwikte enkel zijn gemakkelijk te herkennen. Uw verstuikte enkel voelt pijnlijk aan, er is een zwelling te zien en de enkel kan blauw worden door een bloeduitstorting. Een verstuikte enkel blijft vaak dik, maar ook een verzwikte enkel zonder zwelling zien we regelmatig. De symptomen van een verstuikte enkel zijn een stuk minder hevig dan die van afgescheurde enkelbanden. Hierbij is het veelal onmogelijk om normaal op de enkel te staan.

Oefeningen verstuikte enkel

Verstuikte enkel oefeningen hebben als doel het risico op een chronische enkelbandblessure te verminderen. In het begin is voldoende rust belangrijk en het voorkomen van overbelasting. Daarna volgen speciale oefeningen voor uw verstuikte enkel, om de kracht van de enkel weer op te bouwen, het uithoudingsvermogen te verbeteren, evenals de stabiliteit van de enkel. Met de juiste oefeningen en behandelingen herstelt een verzwikte enkel binnen ongeveer 6 weken. Neem altijd weer contact op met een fysiotherapeut als u merkt: mijn verstuikte enkel blijft dik, stijf of instabiel of de pijn neemt toe.

Soms is het nodig de enkel door middel van medical taping te verstevigen. Deze extra stevigheid geeft uw enkel de kans om gemakkelijker te herstellen.

Behandeling verstuikte enkel

De juiste verstuikte enkel behandeling zorgt ervoor dat u snel weer op uw enkel kunt staan en kunt lopen en dat het verzwikte enkel herstel zo snel en pijnloos mogelijk plaatsvindt. Hierdoor kunt u uw enkel tijdens de gewone dagelijkse activiteiten weer belasten. Uw fysiotherapeut kan u ook adviseren over wanneer u weer kunt beginnen met sporten.

Wilt u uw verzwikte enkel laten behandelen door een fysiotherapeut van Fysio 058 in Leeuwarden? U kunt direct een afspraak maken voor een intakegesprek. U heeft hiervoor geen verwijsbrief van uw huisarts nodig. Onze fysiotherapeut zal naar uw verhaal luisteren en een kort lichamelijk onderzoek doen net zoals de huisarts dat voorheen deed. Hij of zij kijkt bijvoorbeeld naar de beweeglijkheid van uw enkel, voelt op plaatsen om te ontdekken hoe de gevoeligheid is en kijkt naar uw houding in het algemeen. De behandeling wordt veelal door uw zorgverzekeraar vergoed, omdat wij met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten hebben. Fysio 058 zorgt voor een spoedig verstuikte enkel herstel.

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.