Enkelblessure
Geplaatst op
Wat is dat eigenlijk, een verstuiking?
Dat is een overrekking van de banden in de enkel. Die banden verbinden de middenvoetsbeentjes, die tussen het onderbeen en de tenen zitten. Bij een verstuiking komen er scheurtjes in die banden, of ze scheuren zelfs helemaal. Niet elke verzwikte enkel is overigens een verstuikte enkel.
Wat moet je doen: rust houden of bewegen?
Allebei. Probeer het verstuikte gewricht de eerste 48 uur niet onnodig te belasten en zo veel mogelijk hoog te houden, maar probeer het gewricht wel te bewegen. Het is een goed idee om rustig rondjes met de voet of hand te draaien. Dat houdt de spieren soepel en daardoor herstel je sneller. Over ‘hoog houden’ bestaat overigens een misverstand. Dat is niet gewoon het been horizontaal houden, maar zorgen dat de voet hoger ligt dan het bekken (of, bij bijvoorbeeld een polsverstuiking, de hand hoger dan het hart). Pas dan helpt het om zwellingen tegen te gaan. Tegen de pijn helpt zo snel mogelijk koelen met ijs.
Moet ik ook naar de fysiotherapeut?
Als het na de verstuiking niet lukt om zonder hulp vier stappen te lopen. Dan is er misschien meer aan de hand. Als de pijn en zwelling van de verstuiking na vier tot vijf dagen niet verminderen, is een bezoekje aan fysiotherapeut een goed idee.
Hoelang duurt herstel?
Na uiterlijk twee dagen begint het herstel. Voor advies om te bepalen hoe ver je kunt gaan met beweging, maak dan een afspraak met de fysiotherapeut. Na een week of maximaal twee weken kun je doorgaans weer normaal lopen. Na zes tot acht weken functioneer je zoals voorheen, en na een week of acht tot twaalf is sporten ook weer mogelijk. Het kan trouwens best zijn dat de enkel maandenlang wat opgezet blijft na lange of intensieve belasting. Dat is niet erg en gaat echt vanzelf weer over. Blijven bewegen!
Heb jij je enkel verzwikt of verstuikt en wil je advies over hoe je zo snel mogelijk kunt herstellen? Bel of mail ons gerust, wij helpen je graag weer op de been!
Tel: 058 750 17 35
Mail: Info@fysio-058.nl