Wat is een Functional Movement Screening?

Functional Movement ScreeningEen Functional Movement Screening (FMS) is een test om te kijken of u op de juiste manier beweegt en spoort verkeerde lichaamsbewegingen, blessuregevoelige schakels en asymmetrieën op. Een FMS geeft ons snel inzicht in beperkingen en geeft ons meer duidelijkheid over wat de juiste behandeling voor uw klachten is, bijvoorbeeld mobiliseren of trainen. Aan de hand van de test kunnen bepaalde lichaamsbewegingen worden gecorrigeerd. Het doel van een FMS is simpel:

  • Voorkomen van blessures bij (top)sporters;
  • Efficiëntere trainingen/sportprestaties realiseren.

In de VS is Functional Movement Screening een vaak toegepast hulpmiddel bij topsporters en in Nederland neemt de populariteit inmiddels ook toe. Onder andere de voetbal-, handbal- en volleybalbond maken er op dit moment gebruik van omdat zij de vele voordelen van deze test inzien.

Hoe gaat een Functional Movement Screening in zijn werk?

Bij een Functional Movement Screening worden onder andere uw stabiliteit, mobiliteit, flexibiliteit en kracht gemeten aan de hand van 7 verschillende tests. Elke afgenomen test wordt met een score beoordeeld, waarbij tijdens de uitvoering wordt gelet op pijn, beweeglijkheid en compensaties. Zo kunnen er zwakke schakels in bijvoorbeeld uw lenigheid opgespoord worden. Een FMS bestaat uit de volgende 7 onderdelen:

  • Diepe squat;
  • Horde step;
  • Lunge in één lijn;
  • Schoudermobiliteit;
  • Actief gestrekt een been heffen;
  • Rompstabiliteit (push up);

Alle oefeningen moeten doorlopen worden om een goed totaalbeeld te krijgen. Bij ieder onderdeel wordt gekeken of u pijn heeft tijdens de uitvoering van het onderdeel, of u de oefening goed uit kunt voeren en of u compensatie nodig heeft om de oefening uit te voeren. Vervolgens wordt op basis van de resultaten een op maat gemaakt oefenschema opgesteld om de kans op blessures te verkleinen en uw beweegpatroon te optimaliseren.

Afspraak maken

Heeft u nog vragen over een FMS? Of wilt u direct een afspraak maken voor een screening? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We zijn telefonisch bereikbaar tijdens onze ruime openingstijden maar u mag ook altijd even bij ons binnenlopen. U heeft geen verwijsbrief van uw arts nodig om een afspraak te maken, waardoor we meteen aan de slag kunnen gaan.

Direct een afspraak maken

Afspraak maken mogelijk!

Wij werken conform de meest recente richtlijnen van het RIVM die gelden voor onze beroepsgroep.

Op deze wijze is een behandeling veilig voor onze klanten en therapeuten.

Afspraak maken