Kruisbanden gescheurd

Het is voor veel (top)sporters een grote angst: de (voorste) kruisband gescheurd. Het is voor sporters namelijk één van de meest ernstige blessures, omdat het vaak betekent dat ze niet meer kunnen sporten of dat het risico groot is als ze gaan sporten. We zien een gescheurde kruisband dan ook het meest voorkomen bij intensieve sporters. Zowel de voorste als de achterste kruisbanden kunnen gescheurd zijn, maar de voorste kruisband scheurt vaker dan de achterste kruisband. De voorste kruisband is één van de grote gewrichtsbanden (weefselbanden) die het dijbeen met het scheenbeen verbindt.

Gescheurde kruisband oorzaken

Vaak is de oorzaak van kruisbanden die gescheurd zijn een plotselinge draaiende beweging, terwijl het been vast op de grond staat, plotseling stoppen terwijl u rent of springen en op een gestrekt been landen. In zo’n 70% van de gevallen scheurt de kruisband zonder dat er direct contact met een tegenspeler of voorwerp is geweest. Een gescheurde voorste kruisband zien we vaker bij vrouwen en over het algemeen vaak bij voetballers, basketballers, handballers en skiërs. Een fysiotherapeut kan u onderzoeken en het letsel vaststellen.

Gescheurde kruisband symptomen

Kruisbanden die gescheurd zijn, herkent u meteen. De knie wordt binnen enkele uren dik, een ‘knak’ is te horen en op de knie staan is haast onmogelijk. De pees kan deels of volledig gescheurd zijn. Bij een gedeeltelijk gescheurde kruisband is het kniegewricht instabiel bij bepaalde bewegingen en heeft u hevige kniepijn. Naast kruisbanden die gescheurd zijn, zien we ook vaak dat de kniebanden, het kraakbeen en/of de meniscus beschadigd zijn als de kruisbanden gescheurd zijn.

Kruisbanden gescheurd? Oefeningen

Een volledig gescheurde kruisband kan niet meer herstellen, maar enkel gereconstrueerd worden door middel van een operatie. Na de operatie dient u zo snel mogelijk aan uw herstel te beginnen. Een fysiotherapeut kan u helpen met het lopen op krukken en het verbeteren van de mobiliteit. We oefenen het strekken en buigen van de knie en het langzaamaan weer belasten van de knie. U dient rekening te houden met een revalidatietraject van zo’n 6-12 maanden, voordat u de knie weer volledig kunt belasten en contactsporten weer verantwoord gespeeld kunnen worden.

Om weer te kunnen sporten, is het van belang om snel en verantwoord hersteloefeningen te doen, maar wel altijd in overleg met uw fysiotherapeut. Deze voorkomt dat de knie te vroeg belast wordt en dat het hervatten van uw sport op de juiste manier opgebouwd wordt. Bij een gedeeltelijk gescheurde (voorste) kruisband moeten vooral de mobiliteit, spierkracht en coördinatie verbeterd worden. Door het trainen van de secundaire stabilisatoren van de knie, de bovenbeen- en kuitspieren, kunnen de instabiliteitsklachten opgeheven worden en kan de gescheurde kruisband deels en tijdelijk ontzien worden. Soms is een operatie om de scheur te repareren echter ook bij een gedeeltelijk gescheurde kruisband onontkoombaar.

Behandeling

Sommige orthopedische chirurgen verwijzen hun patiënten naar een fysiotherapeut voor een korte revalidatieperiode voor de operatie. Op deze manier kan met een betere conditie en kracht van de knie en bovenbeenspieren na de operatie aan de revalidatie begonnen worden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat hoe fitter u bent voor de operatie, hoe gemakkelijker het herstel zal gaan. Na de operatie ligt de nadruk op het bewegingsbereik en de kracht, bestaande uit een combinatie van belaste en onbelaste oefeningen waarvan de intensiteit steeds verder opgevoerd wordt.

Bij Fysio 058 bent u aan het juiste adres voor professionele begeleiding nadat uw kruisbanden geheel of gedeeltelijk gescheurd zijn. We hebben veel ervaring in de topsport en kunnen uw revalidatie dan ook op de juiste manier begeleiden. Maak direct een afspraak met één van onze specialisten!

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.